De norske Star Wars-heltene – 25-årsmarkeringen


For lenge siden i en galakse langt, langt unna kjempet Arve Juritzen, Odd Nelvik og Tom Egeland mot Darth Vaders stormtropper. På Finse.

– Jeg har fått et par hundre brev fra folk som vil ha autografen min. Det er helt sprøtt, sier Arve Juritzen.

Fansen skriver ikke fordi han er en stor norsk TV-kjendis. I 1979 var han statist på Finse under innspillingen av «Imperiet slår tilbake», den andre av de tidlige «Star Wars»-filmene. Handlingen foregår på den øde isplaneten Hoth, derfor valgte filmteamet Finse og Hardangerjøkulen som innspillingssted.
Det er 25 år siden «Imperiet slår tilbake» hadde premiere, men det er først de siste årene at Arve Juritzen har fått internasjonal stjernestatus blant fansen. Brev strømmer inn fra USA, Tyskland, England og Japan.
– Spesielt ille er det når det har vært Star Wars-messer i USA. Et nettsted oppgir at jeg er en stor skuespiller i Norge. Et amerikansk blad koblet dette med Star Wars-rollen og hyret inn privatdetektiv for å forfølge meg da jeg fikk datteren min i USA, forteller han.

Se og Hør-spioner

Arve Juritzen var på «Star Wars»-settet på hemmelig oppdrag for Se og Hør, sammen med senere sjefredaktør i bladet, Odd Johan Nelvik.

– Jeg var 18 år og nyansatt i Se og Hør. Vi ville gjøre en sak om opptakene. Det var Drammen Røde Kors som skaffet statister, så vi meldte oss inn. Det var ikke lov, men vi tok bilder og laget reportasjer. Vi fikk ikke gå på hotellet der stjernene var på kvelden. Jeg så Mark Hamill og Carrie Fisher, men vi hadde ikke lov til å snakke med dem, forteller Arve Juritzen.
Ekskollega Odd Johan Nelvik supplerer:
– Jeg gikk med kamera på innerlomma og tok spionbilder for Se og Hør. Det var selvfølgelig en sladrehank som sa fra, så jeg ble tatt den siste dagen. Jeg hadde uansett sørget for å få de ferdige filmene unna etter hvert, forteller Odd Johan Nelvik.

Kjendis-statist

Arve Juritzens innsats på Finse for 26 år siden har også gitt ham egen side på verdens største oppslagsverk for film, InternetMovieDatabase.com. Der står det:

«Kan bli sett flere ganger i kampscenene i åpningssekvensene i «Star Wars: Imperiet slår tilbake».
Dette skjønner ikke Arve Juritzen noe av.
– Jeg har sett filmen om igjen, og jeg spoler og spoler. Men jeg må nok innrømme at jeg ikke klarer å finne meg selv i snøføyka, forteller Juritzen.
På et annet nettsted står Juritzen oppført sammen med Alec Guinness.
– Hva husker du best fra innspillingen?
– Det er kanskje litt pinlig, men det som imponerte meg mest var at de fraktet varme hamburgere med helikopter opp på vidda hver dag. Dette var jo veldig Hollywood. Vi ble kjørt opp på høyfjellet, og holdt på fra seks om morgenen til det ble mørkt. Vi løp og løp og ble drept og drept. De få minuttene dette ble på film kostet sikkert to-tre norske spillefilmer, sier Arve Juritzen.
– Spilte du snill opprører eller slem stormtroppsoldat?
– Uff, du må ikke spørre meg om det. Jeg husker ikke. Jeg vet ikke hva jeg var. Kanskje jeg var stormtroppsoldat. Var stormtroppene de som angrep? Nei, vent litt, vi var opprørere, de snille, sier Arve Juritzen.

Stjernekrigeren

Atskillig mindre berømt enn Juritzen er Se og Hør-sjefen Odd Johan Nelvik. Han er tydelig synlig i minst en scene som opprører i skyttergraven. Men han nevnes ikke med et ord på Imdb.com.

– Jeg hadde det visst med å stå nær hovedkameraet under opptak, men de klarte å klippe vekk det meste av meg. Jeg har fått noen spørsmål om autografer, mest fra nordmenn, sier Nelvik, som var 24 år i 1979.
– Vi fikk opplæring i hvordan vi skulle kaste oss ned i skyttergravene mens det eksploderte rundt oss og snøsprøyten sto. Jeg ble ikke drept, men kom meg fram til skyttergraven og lå der og pepra på. Sånn holdt vi på en hel uke, forteller Odd Johan Nelvik.

Glimt av berømmelse

Forfatter og TV 2-redaktør Tom Egeland havnet på Finse etter å ha blitt oppringt av et statistbyrå. I likhet med Arve Juritzen er han omtalt på Imdb.com.

«En av statistene ? Tom Egeland ? skulle senere bli nyhetsredaktør for en av Norges største TV-kanaler, så vel som en anerkjent kriminalforfatter», forteller nettstedet.
– Jeg har skrevet flere autografer på grunn av «Star Wars» enn på grunn av bøkene mine. Men jeg har bare fått en håndfull brev fra USA og Tyskland, forteller Egeland.
Han kan så vidt peke ut seg selv på filmen.
– Jeg husker vi brukte halve dager på opptak. Jeg vet omtrent hvor jeg var i scenene, men de går så fort. Jeg rekker ikke å si «der er jeg» til ungene, før scenene skifter.

Star Wars-figurer

– Jeg synes fortsatt det er morsomt å ha vært med. Jeg var 19 år, jeg hadde sett den første «Star Wars» i USA og var vilt begeistret. Vi ble kjørt opp på fjellet i beltevogner og måtte vente lenge mellom opptakene. Det var surt og kaldt. Men å få være med på en «Star Wars»-film var helt fantastisk, forteller Egeland.

– De hadde satt opp flere festningstårn i snøen, og de filmet oss ved hvert av disse. Vi hadde ikke identiteter, vi var bare figurer med kostymer på. Vi fikk laservåpen og kostymer som gjorde at vi så ut som Rommels ørkensoldater. Så ble vi utplassert rundt om i snøen, fikk instruksjoner og måtte se opp mot innbilte romskip og kjempehøye hestelignende roboter som skulle komme mot oss, forteller Tom Egeland.
– Har «Star Wars» hatt noe å si for din karriere?
– He-he. Nei, jeg har vel ikke trukket det fram i CV-en min noen gang. Men det fungerer fortsatt bra i selskapslivet å kunne si «da jeg var med i Star Wars».

Reklamer

Om Spigseth

Journalist, TV-anmelder og kommentator i Dagsavisen. TV-critic. Reidar Spigseth.
Dette innlegget ble publisert i Artikler, REPRISE, Star Wars og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s