Big Brother-vinnernes nye reality

Artikkel fra 2006

«Big Brother»-millionærer er ikke som andre millionærer. Tre av fire «Big Brother»-vinnere jobber i helsevesenet.

I kveld (2006) begynner den femte runden av «Big Brother» på TVNorge, verdens største og mest omdiskuterte realityshow. Deltakerne får en enorm TV-eksponering, og vinneren blir en million kroner rikere. Å vinne «Big Brother» er likevel ikke en snarvei til rikdom og berømmelse. Tre av fire «BB»-vinnere er derimot tilbake der de var før de ble realitymillionærer.

Tok litt av

– Etter at jeg vant, fikk jeg tilbud om å kjøpe meg inn i pornosjappa på Lillehammer. Det gjorde jeg ikke. Jeg var butikkdame i erotikkbutikken bare en kort stund, sier Eva Lill Baukhol. 26-åringen vant «Big Brother» i 2003, runden som fikk TVNorge til å ta pause fra showet en stund.

Hun leier på en hest da Dagsavisen treffer henne. På den sitter en av hennes funksjonshemmede klienter. Eva Lill kan fortelle at livet tok litt av da hun ble realitymillionær på Fornebu den 15. mai i 2003.
– En venninne og jeg summerte etter et halvår opp hvor mye jeg hadde brukt på tull, på byen, ferier og klær. Vi kom til et ganske pent beløp. Rundt 200.000 kroner, he-he. Jeg ble sponset en del av Se og Hør og Her og Nå, og tok noen oppdrag som finansierte noe av det, sier hun.

Samme jobb

Alle tror at en million er mye penger, men jeg har ikke mer enn andre. Jeg kjøpte meg hus, og fancy bil. Jeg fikk råd til å kjøpe fire gode hester. Planen var å starte avl. Det har ikke blitt noe, sier Eva Lill.

At «Big Brother» forandrer livet, avfeier hun lett.
– Det er vel litt som man vil selv. Jeg har samme jobb som før, i Hjemmetjenesten i Lillehammer kommune. Jeg er miljøarbeider og pleieassistent på et bofellesskap for funksjonshemmede. Det er veldig interessant, sier Eva Lill Baukhol.

Psyko mannfolk

Hun var ikke lett å finne, siden hun stadig har hemmelig nummer.
– Jeg har ikke svart telefoner fra ukjent nummer på lenge. Det er mest fjortiser som ringer nå, men jeg har også hatt et par psyko mannfolk etter meg, sier «BB»-vinneren, som fortsatt blir gjenkjent blant folk.
I Lillehammer har det begynt å roe seg, men jeg gidder fortsatt ikke gå alene på kjøpesentre. Folk stirrer fortsatt. Det er ubehagelig, sier Eva Lill.
Mediefokuset var også tungt å takle.
Etter hvert ville jeg bare være i fred. Jeg ble lei mediene Jeg har fått masse tilbud om å være konferansier på show og festivaler. Det er godt betalt, men jeg vil ikke, sier «BB»-vinneren.

Kjærlighetsbrudd

Eva Lill visste ikke hva hun gikk til da hun ble med i «Big Brother».

– Egentlig ikke. Det var ganske mye pes i en tid. Dessuten havna jeg på kant med Se og Hør. Folk tipsa dem blant annet om kjærlighetsbruddet mitt. Dermed sto det på forsida av Se og Hør at jeg hadde hivd ut gubben. Da gubben flyttet ut solgte jeg den fancy bilen. Nå kjører jeg familiebil, uten familie, ha-ha.
Angrer hun på «BB»-deltakelsen?
– Jeg angrer ikke, men jeg hadde ikke sittet inne i 69 dager til, sier Eva Lill Baukhol.
Hun skal se på årets «BB».
– Jeg må jo det. Jeg og naboen skal følge med.

Veronica Roso (29) «Big Brother»-vinner 2002

Norges andre «BB»-millionær i rekken blir til sin egen store glede nesten ikke gjenkjent lenger.

Jeg er glad det verste er over. «Big Brother» føles som veldig lenge siden. I begynnelsen var alt så ille at jeg ikke kunne gå på Posten alene, sier Veronica Rosso.
Hun jobber som hjelpepleier, slik hun gjorde før «BB»-seieren.
– Jeg jobber på sykehjem i Lillestrøm, hvor jeg også har kjøpt leilighet. Jeg satte av 100.000 kroner til å hygge meg for. Jeg kjøpte klær for 15.000 kroner på en dag. En million er mye penger, men man må likevel ta opp boliglån, sier Veronica Rosso.
– Jeg gjør stort sett det samme som før. «BB»-deltakelsen kan gi deg den ene sjansen du får til å gjennomføre en sak du brenner for, men jeg har ikke gjort noe. Planer om et program på TVNorge ble ikke noe av, sier hun.
Fordeler ved «BB»-seieren?
– Man får Se og Hør-tur til Syden! He-he. Jeg hadde noen modelljobber. Merkelige tilbud strømmet inn, og festinvitasjoner fra folk som Linda Johansen og Alex Rosén. Hans fest var jeg på, he-he, sier Rosso.
Tiden i «BB»-Huset angrer hun ikke på.
– Jeg irriterer meg over at jeg tulla så mye om sex og sånn. Egentlig er jeg veldig gammeldags. Jeg hadde ikke sex eller gjorde noe annet pinlig. Jeg viste puppene drita full i badstua, men gjorde ikke noe jeg angrer veldig på.

Britt Goodwin (22) «Big Brother»-vinner 2005

Å vinne «Big Brother» forandrer livet, sier Britt Goodwin. Den ferskeste av «BB»-millionærene har bare hatt gode «BB»-erfaringer.

– Å være 22 år og få en million ut av det blå er jo en veldig god start på livet. Tiden etterpå har vært kjempebra, sier Goodwin.
Hun har holdt seg langt unna kjendisfester og slikt. Ikke har hun sløst med pengene heller.
De er trygt investert. Mitt største utlegg blir sommerens familietur til USA og Disneyland, som jeg har lovet lillebroren min, sier 22-åringen fra Gjøvik.
Hun bor fortsatt hjemme, og bil får hun låne av foreldrene.
– Jeg er ganske fornuftig av meg. Jeg har betalt ned studielånet. Jeg er blitt diplomert massør. Nå tar jeg sykepleierutdanning på Gjøvik, som jeg hadde begynt på før jeg ble med i «Big Brother». Egen leilighet kjøper jeg etter studiene, sier Britt Goodwin.
Oppmerksomhet fra publikum har ikke plaget henne.
Det er som forventet. Folk er veldig hyggelige, sier hun.
Nå gleder hun seg til kveldens «BB»-premiere.
– Jeg savner Huset, jeg gjør det. Flausene i fylla plager ikke meg. Jeg fikk venner i «Big Brother». Vi møtes jevnlig. «BB»-Huset ble som en ferie. Vi festet og hadde det dritdigg. Jeg skal se på i kveld!

Lars Joakim Ringom (27) Big Brother-vinner 2001

Norges første «Big Brother»-millionær er lei oppstyret.

– Det er rart at jeg fortsatt er interessant. Hver gang «Big Brother» begynner igjen, forventer folk at jeg har en mening om det, sier Lars Joakim Ringom.
Han studerer fjernsynsregi ved Høgskolen i Lillehammer, og har praksis ved Rubicon TV i Oslo.
– For meg er ringen sluttet. Det var godt å begynne på skolen for tre år siden, komme hjem til Lillehammer, bo på studenthybel, ta opp studielån. Jeg jobbet også i kulissene under den tredje «BB»-runden. Da lærte jeg mye om hvordan en enorm TV-produksjon foregår. Jeg trives best bak kamera, sier Ringom. Han angrer ikke på at han ble «BB»-deltaker.
– Jeg vant jo en million. Jeg fikk muligheter jeg ellers ikke ville fått, og gikk fra arbeidsledighet til jobb i Lompelandslaget.
Millionen hans fikk bein å gå på.
– Den forsvant i en leilighet i Oslo. En stund tjente og levde jeg veldig godt. Jeg spanderte blant annet en langhelg i London på 11 kompiser. I dag kjøper jeg First Price-produkter. Men jeg har leiligheten i Oslo, forteller Ringom.
Han er glad kjendistida er over.
– Oppmerksomheten fra fulle folk er betraktelig mindre. I begynnelsen var det vanskelig og stressende å gå ut. Jeg har lært at anonymitet er en luksus man ikke setter stor nok pris på. I dag er det heldigvis «Idol»-deltakerne som må ta støyten.

Reklamer

Om Spigseth

Journalist, TV-anmelder og kommentator i Dagsavisen. TV-critic. Reidar Spigseth.
Dette innlegget ble publisert i Artikler, Side 2, TV og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s