Rene djevelskapen – Satan og hans smådjevler er populære på TV

Djevelen selv og hans disipler har hovedrollen i stadig flere dramaserier.


De heter «Lucifer», «Preacher» og «The Exorcist» og har til felles at de er dramaserier som handler om Satan og hans smådjevler, bibelske myter og overnaturlige fenomener med hang til det okkulte. Bare i løpet av de siste dagene har to av disse seriene dukket opp på norske skjermer.

For Satan
I dag har «Preacher» premiere på Viaplay, nysatsingen fra AMC basert på en kult-tegneserie som har fått tommel opp fra lesere og anmeldere. Denne nyskapningen handler om en litt miserabel sørstatsprest som får hjelp av en vampyr og en uredd ekskjæreste til å rett og slett finne Gud her på jorda.

Djevelsk verk
Fredag kunne fansen se premieren på «Outcast» på Facebook Live. Serien handler om en mann som stadig opplever at hans nærmeste blir besatt av demoner, og som får hjelp av en pastor til å bekjempe dem. Serien har ordinær TV-premiere i juni måned på norske Fox. På samme kanal går «Lucifer», en forholdsvis lettbeint drama-satsing også basert på en tegneserie. Dette er serien som ertet på seg de kristenkonservative i USA lenge før den ble laget. Den onde selv har likevel manifestert seg på skjermen, i form av skuespiller Tom Ellis, tross protester og underskriftskampanje.

Djevel på jord
«Lucifer» handler om Djevelen selv, i form av en litt promiskuøs, pertentlig og overraskende godhjerta til Satan å være. Han forlater det kjedelige Helvete for å sjekke ut livet i menneskeham på jorda, det vil si Los Angeles. Han snakker perfekt oxford-engelsk, og får snart sansen for en kvinnelig alenemor og drapsetterforsker. Ifølge de amerikanske kristne aksjonister er dette en glorifisering av Satan selv, og en feilaktig framstilling av Djevelen som sympatisk, omsorgsfull og hyggelig type. Som TV-drama er «Lucifer» en harmløs, camp og teit underholdning, verken morsom, spennende eller spesielt skremmende.

Serien er likevel del av en bølge TV-serier det siste året som har tatt utgangspunkt i bibelske myter og skapninger. Felles for dem er en heller lunken mottakelse fra publikum og kortlivet karriere som TV-drama. Denne våren har TV 2 bydd på «The Messengers», mytologisk action om utvalgte menn og kvinners kamp mot apokalypsens fire ryttere og deres plan om å erobre jorda med djevelsk ondskap. Seriens lunkne mottakelse fikk TV-selskapet CW til å gi opp kampen etter bare en sesong i fjor.

Engler og demoner
«Dominion» beskrev en fantasyverden hvor menneskeheten er fanget mellom gode og onde engler. Serien ble nedlagt etter to sesonger, men kan oppleves på HBO Nordic. Demonbekjemperen Constantine fikk bare en kort sesong på jorda før serien med samme navn ble lagt død av TV-kanalen CBS i fjor. Serien «Damien», som handlet om antikrist ble nedlagt våren 2016 etter bare en sesong.

En mer seriøst anlagt serie med bibelske røtter er HBOs og «Lost»skaper Damon Lindelofs «The Leftovers», en dyster eksistensiell beretning om livet på jorda etter at deler av menneskeheten, tydeligvis Guds utvalgte, er hentet opp til himmelrike. Dramaet har gjort godt inntrykk på mange kritikere, men HBO har valgt å gi den en forkortet og siste tredje sesong som spilles inn i Texas og Australia denne måneden. Det okkulte har vært gjennomgangstema i suksessen «Supernatural», i 11 sesonger til nå, og til høsten skal enda flere demoner bekjempes i den nye Foxserien «The Exorcist». Den er basert på William Friedkins skrekkfilm fra 1973, som i sin tid fikk nordmenn til å besvime på kino. Det gjenstår om TV-versjonen vil gjøre like sterkt inntrykk på et blasert publikum fire tiår seinere, og om de troende vil protestere mot enda mer djevelskap på skjermen.

Det heter at Gud er i detaljene, og det synes også i de ikke altfor vellagede TV-seriene om Djevelen, demoner og det okkulte laget i USA det siste året – som «Lucifer». | «Preacher», ny serie hvor en prest må bekjempe mørk ondskap og finne Gud.

© Dagsavisen

Reklamer

Om Spigseth

Journalist, TV-anmelder og kommentator i Dagsavisen. TV-critic. Reidar Spigseth.
Dette innlegget ble publisert i Artikler, TV og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s